Diş çürükleri nasıl engellenir?

Diş çürükleri nasıl engellenir? konusunda Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya www.saglik5.com sitesine açıklamalarda bulundu:

Diş çürükleri nasıl engellenir?: Diş çürükleri öncelikle doğru ağız bakımı öğretilerek engellenmeye çalışılmalıdır. Diş çürüğü oluşmuş ise oluş sebebi araştırılmalı ve bu sebep ortadan kaldırılmalıdır. Genellikle aşırı tatlı tüketen kişilerde diş çürükleri daha sık görülmektedir. Aslında tüketiminin fazla olması diş minesinin zayıflamasına ve daha kolay çürümesine neden olur. Yanlış diş fırçalama da çürüklerin oluşması için uygun ortam yaratabilir. Yanlış diş fırçalamadan kasıt dişler üzerine baskı uygulayarak kadar kuvvetli fırçalamaktır. Bazen de dişlerin çiğneme yüzeyleri veya arka azı dişler bölgesi fırçalanmaz ise hatalı fırçalama nedeniyle arka bölgelerde oluşabilmektedir. Diş fırçalama sonrası diş hekimi önerisine göre diş ipi kullanımı çürük oluşumunu engellemek için etkili olabilmektedir. Kullanılan dişler arasındaki gıda artıklarını ortadan kaldıracaktır.

Sağlıklı olmaları için dişleri sadece fırçalamak yeterli midir?

Diş sağlığı denildiğinde sadece olmayan dişler düşünülmemelidir. Sağlıklı dişlerden kasıt etrafındaki dokusu ve kemik dokusunun sağlıklı olması ve diş minesinin düşük koruyucu özellikte olmasıdır. Diğer taraftan dişlerin doğru sıralanıyor olması da sağlıklı dişlerin koşuludur. Doğru beslenmek de iyi bir ağız sağlığı için büyük ihtiyaçtır. Aşırı tatlı tüketimi veya asitli gıdaların alınması problemlerinin ortaya çıkma ihtimalini arttıracaktır. Özellikle yemeklerden sonraki ilk yarım saat içerisinde dişler üzerinde verirken yemek artıklarını uzaklaştırmak faydalı olacaktır.

www.saglik5.com a röportaj veren Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya sözlerini şu şekilde sürdürdü:

Dişleri nasıl daha beyaz sadece getirebiliriz?

Diş her zaman istenildiği kadar beyaz olmayabilir. Dişleri istenilen beyazlığa getirebilmek için düzenli diş fırçalamanın gerekli olduğunu biliyoruz. Ancak bazen dişler doğumsal olarak sarı renkli olabilir. Dişin yapısı beyaz olmadığında diş hekimleri kullandıkları ilaçlar ile diş rengini daha beyaz halDe gDetirebilmektedir. Bu amaçla evde veya ofiste diş beyazlatma işlemi uygulanır. Diş beyazlatma işleminden önce diş taşlarının temizlenmiş olması ve diş yüzeyindeki lekelerin uzaklaştırılmış olması gerekir. Bu işlem tamamlandıktan sonra ofiste yapılacak deri üzerinde bir koruyucu sürüldükten sonra dişlerin üzerine diş beyazlatma İlacı sürülür. Diş rengini ağartan ilaç diş etlerine değdiğinde sızlama yapabilir. Bu nedenle diş eti koruyucusu olmadan kullanılmaması gerekir. Diş hekimi kliniğinde uygulanan bu yöntemde daha etkili bir beyazlatma olabilmesi için sürülen ilacın üzerine ışık kaynağı ile ışık verilir. Bu sayede diş beyazlatma işlemi daha etkili olur. Diğer bir diş beyazlatma şekli ise ağızdan alınan ölçüye göre hazırlanmış silikon plakların içerisine koyulan beyazlatma ilacını dişler üzerinden uygulanmasıyla gerçekleşir. Diş yapısına ve rengine göre hangi konsantrasyonla ne kadar süre ile uygulanacağını ve karar verecektir.

Hem güzel görünen hem de sorunsuz bir ağız için düzenli diş hekimi kontrolü gereklidir. Sadece dişleri fırçalamak ve ağız diş sağlığı için yeterli olmamaktadır. Bazen kalıtımsal hastalıklar nedeniyle diş ve diş etlerinde problem ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra beslenme alışkanlıkları ve tırnak yeme, kalem ısırma gibi kötü alışkanlıklar da diş yapısında bozuklar neden olabilmektedir. Dişlerin eğri olması da uzun ömürlü ve sağlıklı bir kullanımı engeller. Bu nedenle ilgili işlerin mümkün olan en kısa süre içerisinde ortodonti uzmanı tarafından düzeltilmesi tavsiye edilir. Bazı durumlarda tel taktıramayacak olan hastalar için azından lamina veya zirkonyum diş kaplama gibi yöntemlerle önerilebilir.

 

Kaynak: www.saglik5.com